Na całym markecie są tylko dwa takie stoiska. Reszta to stragany z warzywami, mięsem i owocami morza czy rybami. Na przykład takimi jak na tych zdjęciach:
Ryby na Mercat De L'Olivar, Palma, Majorka, Hiszpania |
Ryby na Mercat De L'Olivar, Palma, Majorka, Hiszpania |
Wracamy jednak do ostryg. Kręcąc się po markecie nie da się tego przegapić. Zaraz przy nich stoją tanie, plastikowe stoliki i krzesełka. Samo stoisko również nie wygląda zbyt imponująco - kilka chłodni wypełnionych po brzegi pudełkami z ostrygami. Na chłodniach stoi kilka butelek szampana i katalońskiego wina musującego Cava.
Stoisko z ostrygami na Mercat De L'Olivar, Palma, Majorka, Hiszpania |
Procedura zamawiania jest bardzo prosta. Pokazujesz kolesiowi, które ostrygi sobie życzysz plus na koniec zamawiasz szampana albo wino Cava. Potem możesz sobie usiąść i poczekać, ale ciekawiej jest zostać przy ladzie i przyglądać się jak facet przygotowuje ostrygi. Delikatnie je otwiera i dokładnie sprawdza czy są we właściwym stanie żeby wylądować na talerzu. Nie myje ich w środku i na talerzu lądują mając w sobie wodę morską. Gdy już skończy układać wszystkie ostrygi, dodaje do nich po kawałku cytryny, nalewa wino lub szampana i to wszystko ląduje na twoim stoliku.
Świeże ostrygi z winem Cava na Mercat De L'Olivar, Palma, Majorka, Hiszpania |
Jak jeść ostrygi?
Na otwartą i jeszcze żywą ostrygę, która w muszelce pływa ciągle w morskiej wodzie i soku własnym wyciskasz sok z cytryny. Potem posypujesz świeżo zmielonym pieprzem. Bierzesz muszlę w drżącą łapkę i przykładasz pod kątem do ust tak że ostryga i woda z sokiem z cytryny swobodnie wpływają ci do ust. Pamiętaj że ostryg się nie gryzie! Połykasz ją w całości. Na koniec bierzesz łyka Cavy/szampana i uśmiechasz się do zdjęcia.
Cena za taką przyjemność nie jest wcale wygórowana. Jedna ostryga kosztuje około dwa euro. Kieliszek Cavy to koszt około 3 euro.Oczywiście można zamówić też szampana za 100 Euro i podobno sporo ludzi tak robi - szczególnie Rosjan.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz